VNews.com.ua

Таємничий Запорожець із мотором Renault для союзників України

Июнь 28
15:19 2022

Мало хто знає, але у 70-х роках автомобілі ЗАЗ експортувалися більш ніж у 20 країн – у тому числі Німеччину, Францію та Велику Британію.
Це були спеціальні версії серійних машин з приставкою «Е» в індексі. Але була ще одна незвичайна модель, що була представлена на Брюссельській автомобільній виставці в 1968 році.

За винятком різниці в обробці, Yalta 1000 була оснащена 44-сильним двигуном Renault з рідинним охолодженням (!) об’ємом 986 куб.см. Причому, розміщений він був на місці штатного силового агрегату в задній частині та обертав колеса за допомогою напівосей, що коливаються.

Випускати незвичайний “вухатий” планувалося не в рідному Запоріжжі, а на потужностях бельгійської компанії S.A. Scaldia-Volga. Існувала домовленість із Renault на постачання двигунів R8. Були навіть підготовлені брошури та рекламні буклети. За збігом обставин цей “Запорожець” призначався насамперед для тих країн, які зараз є союзниками України: Великобританії, Франції, Німеччини, Італії.

Але зрештою, з невідомих причин, бельгійці відмовилися від випуску Yalta 1000, а унікальний “Запорожець” так і залишився єдиним у своєму роді.
Жодної поломки: рятуючись від війни українець проїхав на старенькій Таврії 2250 км

Предок Tesla обнаружился в Запорожье

Эпоха «горбатых»: грузовики Запорожец

Share

Статьи по теме

Последние новости

Около 27 гривен за литр: АЗС показали, как отличаются цены на топливо в Одесской и Львовской областях

Читать всю статью

Наши партнёры

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY

Всегда на пути к успеху: EA-LOGISTIC – ваш проводник в международных грузоперевозках.