VNews.com.ua

В Україні значно підвищать податки на пальне: як це позначиться на цінах

Март 30
11:40 2023

У Верховній Ралі України вважають, що зниження ПДВ на паливо майже втричі на початку війни було помилкою. Вже з липня податок повернуть на попередній рівень.
Про це в інтерв’ю РБК-Україна заявив голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев: “Згадайте рішення початку 2022 року про скасування акцизу та зменшення ставки ПДВ до 7% на паливо. Воно призвело до виходу ринку в білу? Ні! Нелегальні бочки виросли як гриби після дощу!”
За його словами, з 1 липня ПДВ на паливо відновиться до довоєнних ставок, які були на рівні 20%. “Я вважаю, що зниження цих ставок було величезною помилкою. Це абсолютно ніяк не вплинуло на ціну палива. Це лише вплинуло на заробіток трейдерів”, – додав Гетманцев.
Голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев
Керівник Консалтингової групи “А-95” Сергій Куюн вважає інакше: “Тоді скасування акцизів та зменшення ПДВ було головним чином обумовлено бажанням держави знизити ціновий тиск на споживача в умовах війни та викликаних нею рекордних світових цін на нафту. Це дозволило тоді запобігти зростанню цін на колонці на 10 грн/л. Зараз актуальність цього питання зникла, бо ціна на нафту $70, а не #140, як рік тому”.
Раніше Верховна рада підтримала пропозицію уряду України та частково повернула акцизи на пальне: для бензину, дизеля та біопалива – 100 євро за 1000 літрів, для газу – 52 євро за 1000 літрів.
Можна припустити, що підвищення ПДВ з 7 до 20% викличе підвищення рівня роздрібних цін 3-5 грн/л. Але є й гарні новини: через перенасичення ринку палива і зниження вартості нафти продовжують знижуватися гуртові ціни на паливо. Тому підвищення цін може виявитися ще меншим.
Не слід також забувати, що головною умовою надання Україні фінансової допомоги Міжнародним валютним фондом є істотне підвищення податкових надходжень до державного бюджету. Так, що ця історія торкнеться не лише паливного ринку.
Довідка: за даними Держстату, за 2022 рік бензин А-95 подорожчав на 68,5% до 51,3 гривні за літр, дизельне пальне на 85,7% до 55,0 грн за літр, газ скраплений на 52,3% до 29,1 грн за літр.
Дешевше ніж у Європі? Україна вперше отримала пальне із США

Пальне очистилося: добрі новини з українських АЗС

В Україні теж заборонили бензинові та дизельні автомобілі. Але не всі

Share

Статьи по теме

Последние новости

Камери контролю швидкості, які зловили найбільше водіїв-порушників: місця розташування

Читать всю статью

Наши партнёры

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY

Всегда на пути к успеху: EA-LOGISTIC – ваш проводник в международных грузоперевозках.