VNews.com.ua

Богуслаєв перетворив «Мотор Січ» у персональний офшор і «намив» у ньому 4,5 млрд грн — ЗМІ

Январь 27
12:20 2021

В’ячеслав Богуслаєв, ексвласник найбільшого виробника авіаційних двигунів «Мотор Січ», перетворив компанію в персональний офшор. Як свідчать дані на сайті Антимонопольного комітету України, Богуслаєв став найбільшим в Україні одержувачем державних дотацій серед недержавних підприємств завдяки пільгам з оподаткування, передає УНН.

Источник: delo.ua

Так, наприклад, АМКУ погодив звільнення «Мотор Січ» від сплати низки податків до 2025 року, серед яких податок на прибуток, ПДВ і ввізне мито при імпорті товарів в Україну (цільові позиції з двигунобудування), податок на землю.

«Як відомо, спеціальним законом з 2010 року підприємства авіабудівної галузі, серед яких «Мотор Січ», звільнені від сплати основних податків і мит. Це фактично створило підконтрольний Богуслаєву галузевий офшор, що допомагає йому уникати оподаткування. Користуючись податковими пільгами, з 2010 до 2018 року включно, Богуслаєв не доплатив бюджету країни 4,5 млрд грн, хоча компанія за ці роки отримала близько 19 млрд грн нерозподіленого прибутку. А податкові пільги, відповідно до Бюджетного Кодексу, є бюджетними дотаціями», — повідомляє УНН.

Отримуючи багатомільярдні податкові преференції, Богуслаєв взяв зобов’язання створити на «Мотор Січ» додаткові 300 робочих місць до 2025 року, зазначається у матеріалі. Всупереч цим обіцянкам за весь час дії держпрограми менеджери Богуслаєва звільнили близько 10 тисяч співробітників.

«Податкові пільги Богуслаєвим були отримані для розвитку підприємства, а нецільові витрати є порушенням, що може привести до втрати даних податкових пільг. Як повідомлялося раніше, керівники заводу «Мотор Січ» витратили 438 млн грн на покупку «сміттєвих» цінних паперів з метою подальшого переведення в готівку грошей. Ці факти стали приводом для порушення кримінальної справи, а також можуть стати підставою для втрати права отримувати податкові пільги», — йдеться у статті.

На 31 січня поточного року на «Мотор Січ» призначені позачергові загальні збори акціонерів. Серед питань порядку зборів — зміна наглядової ради компанії і формування нових органів корпоративного управління. Акціонери планують привести діяльність «Мотор Січ» у відповідність до вимог чинного законодавства, хоча до цих пір наглядова рада, що втратила повноваження, ігнорувала вимоги акціонерів скликати загальні збори.

У міжнародному арбітражі незабаром буде розглянутий позов китайських акціонерів «Мотор Січ» до держави Україна з вимогою компенсації у розмірі 3,5 млрд дол. Арешти акцій і недопуск нових акціонерів до управління компанією порушують законні права власників контрольного пакета акцій, а також суперечать українсько-китайській угоді і взаємне заохочення і захист інвестицій.

The post Богуслаєв перетворив "Мотор Січ" у персональний офшор і "намив" у ньому 4,5 млрд грн — ЗМІ first appeared on Новости Ю.

Share

Статьи по теме

Последние новости

Маша Єфросиніна розповіла правду про спілкування з сестрою Єлизаветою

Читать всю статью

Наши партнёры

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY

Всегда на пути к успеху: EA-LOGISTIC – ваш проводник в международных грузоперевозках.