Голубика підвищує інтелект, знижує тиск і запобігає раку
Лохину, про вирощування якої докладно розповідав Олег Вагін з Вінниччини, часто називають «суперпродуктом». Ця маленька, але потужна ягода насичена поживними речовинами. Вони можуть допомогти знизити кров’яний тиск, запобігти хворобам серця, покращити пам’ять, допомогти у відновленні після фізичних навантажень тощо, пише healthline.com.
Лохина — один з найкращих продуктів з антиоксидантами. Останні захищають організм від вільних радикалів — нестабільних молекул, які можуть пошкоджувати клітини та сприяти старінню та захворюванням, таким як рак. Вважається, що лохина має один з найвищих рівнів антиоксидантів серед усіх поширених фруктів і овочів. Лохина дуже корисна для людей з високим кров’яним тиском, який є основним фактором ризику серцевих захворювань.
У 8-тижневому дослідженні люди з ожирінням, які мали високий ризик серцевих захворювань, відзначили зниження артеріального тиску на 4−6% після вживання 50 грамів сублімованої лохини на день. Інші дослідження виявили подібні ефекти — особливо у жінок в постменопаузі. Лохина може допомогти запобігти серцевим захворюванням.
Згідно з дослідженнями на тваринах, антиоксиданти, що містяться в лохині, можуть впливати на ділянки мозку, які мають важливе значення для інтелекту. Вони сприяють старінню нейронів, що призводить до покращення клітинної сигналізації. В одному з таких досліджень дев’ять літніх людей з легкими когнітивними порушеннями вживали сік лохини щодня. Через 12 тижнів вони відчули покращення кількох маркерів роботи мозку. Лохина містить помірну кількість цукру порівняно з іншими фруктами.
А як приготувати корисний для здоров’я салат з лохиною та руколою, «ФАКТАМ» розповіла співачка та кулінарна блогерка Анна Конда.
Читайте також: Просто вітамінна бомба: переваги вишні для схуднення, здоров’я серця та гарного сну
143
Читайте нас у Facebook
та Instagram