Чому мандарини корисні саме взимку, пише Interia Zdrowie
Мандарини з’являються на полицях магазинів, коли організм найбільше потребує підтримки. Їхній аромат асоціюється зі святами та теплом дому, але це сезонне відчуття також має і харчову цінність. Мандарини одні з найлегших, найсоковитіших зимових фруктів. Вони підтримують імунітет, покращують стан шкіри, піклуються про серце та можуть допомогти підтримувати здорову вагу тіла. Мандарини містять велику дозу вітаміну С, який допомагає організму справлятися з оксидативним стресом та інфекціями. Ось чому ми так охоче тягнемося до них взимку, коли зростає ризик застуди. Окрім вітаміну С, вони також забезпечують калій, важливий для регулювання кров’яного тиску та роботи серця, а також фолат та вітаміни групи В, які підтримують нервову систему.ВІДЕО ДНЯ
Варто звернути увагу на часто недооцінену частину мандаринів: тонкі білі мембрани, які багато людей інстинктивно видаляють. Саме тут прихована клітковина, яка допомагає роботі кишечника та стабілізує рівень глюкози. Антиоксиданти, що містяться в мандаринах, включаючи флавоноїди, характерні для цитрусових, роками цікавили вчених. Дослідження показують, що люди, які їдять більше цитрусових, можуть мати менший ризик серцево-судинних захворювань. Звичайно, справа не в одному мандарині на день, а в регулярному включенні їх до збалансованого раціону, багатого на натуральні продукти.
Мандарини також легкі та ніжні для шлунка, що робить їх гарним вибором у дні, коли у нас менший апетит і потрібен швидкий, природний заряд енергії, пише Interia Zdrowie.
Найкорисніше їсти їх сирими. Термічна обробка зменшує кількість вітаміну С, а соки, навіть свіжовичавлені, містять менше клітковини і їх не варто пити в надмірних кількостях.
Мандарини також є гарним доповненням до раціону тих, хто стежить за своєю вагою. Вони низькокалорійні, дуже ситні завдяки високому вмісту води та клітковини, а також допомагають приборкати тягу до солодкого. Вони можуть полегшити проблеми з травленням, оскільки клітковина в мандаринах підтримує перистальтику кишечника та запобігає запорам.
Рекомендації щодо харчування свідчать про те, що дорослим слід з’їдати щонайменше 400 г фруктів та овочів на день, бажано різних кольорів та необроблених. Один мандарин важить близько 80−100 г, тому 2−3 фрукти на день ідеально підходять. Їх можна сміливо вважати однією з ваших фруктових порцій, а решту можна доповнити яблуками, ківі, ягодами або грушами.
Для людей із запущеними захворюваннями нирок калій, який мандарини містять у значній кількості, може бути тягарем. У таких випадках дієту слід обговорити з лікарем. Людям з інсулінорезистентністю не обов’язково відмовлятися від мандаринів, але вони повинні розглядати їх як частину прийому їжі, а не як окрему закуску. Поєднання фруктів з білком або жиром, наприклад, жменею горіхів, уповільнює підвищення рівня глюкози.
Найважливіше правило: не очищайте мандарини від шкірки. Тонкі білі мембрани містять клітковину та деякі фітохімічні речовини. Вживання цілих плодів набагато корисніше. Також варто уникати соків та смузі з великою кількістю цитрусових, оскільки вони менш ситні та мають вище глікемічне навантаження.
Раніше писали про те, що дієтологиня розповіла про користь та шкоду цитрусових. Дітям достатньо однієї мандаринки на день.
4
Читайте нас у Facebook

